torsdag 2. februar 2017

Hvorfor muren mot Mexico er idiotisk

Donald Trump har undertegnet papirene som skal sette i gang murbygging mot Mexico. Det var en av hans valgkampløfter, og nå skjer det noe.

Som mentalt bilde er muren mot Mexico uslåelig. En mur er høy og hard. Den holder uønskede ute, eller ønskede inne (som DDRs mur rundt Berlin). Men som realitet er den kanskje ikke så lur.

Det er klart at den blir svært dyr og Mexico har ikke tenkt å betale. Den vil også bli svært skjemmende, og svært vanskelig å bygge over store strekninger. Men det er kanskje ikke det verste. Det verste er nok at den vil virke mot sin hensikt, og ikke svarer på noe problem.

Immigrasjonen til USA fra Mexico er negativ.

I de fem årene fram til 2014 reiste det 140.000 flere fra USA til Mexico enn andre veien. Skal Trump virkelig få bygd en mur for å holde mexikanerne fra å reise hjem?

I tidligere perioder med helt eller nesten stengte grenser har antallet mexikanere (herunder illegale) i USA gått opp siden langt færre har turt å besøke Mexico. Det er mange såkalte "svingdørsmexikanere" som drar frem og tilbake, og de slutter altså å dra tilbake i perioder med innstramming. Antallet pågripelser på grensen er på sitt laveste siden 70-tallet, så behovet for stengsler er lavere enn på lenge.

Det er utstrakt kontakt mellom Mexico og USA. Landene handler for omtrent 1,4 milliarder dollar om dagen, og mye på grunn av NAFTA- avtalen (frihandelsavtale mellom USA, Mexico og Canada) har den økonomiske utviklingen i Mexico vært bedre enn før. Færre har følt behov for å våge liv og lemmer på å snike seg inn i USA. Nå vil jo Trump "reforhandle" denne (avvikle den, antakelig), og da vil vel trykket på innvandringen stige igjen.

Skjønt "snike seg inn i USA": omtrent halvparten som kommer til USA - legalt - kommer med fly. Muren vil jo ikke stoppe dem. De som blir illegale er de som ikke reiser hjem igjen når turistvisumet her utløpt. Hvis de tror de ikke kan komme seg inn igjen, så er det vel mer fristende å bli også.

USA bruker omtrent 7 milliarder dollar på grensekontroll per i dag, og en tredjedel av grensen har mur eller fysisk stengsel. En mur til 220 milliarder vil komme i tillegg til dette.

De fleste mexikanerne som kommer til USA er ønsket og kommer innenfor et gjestearbeiderprogram, og de tar andre jobber enn amerikanerne.

Så muren har allerede gjort sin hensikt. Den har fått Trump valgt. Nå burde ikke reises men begraves.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er rart å se en ubetydelig liten nordmann i lille ubetydelige Norge mase om presidenten i et annet land. Hva er med folk som deg som mener at USA ikke har rett til å forsvare sitt eget land og at de er forpliktet til å hjelpe hvert eneste menneske i verden?

Jeg ser dette tullet hele tiden, folk som ikke engang har vært i USA skriker seg hese om hvor slem Trump er. Han må hjelpe de stakkars `imigrantene`!! De samme imigrantene som sto bak 140.000 voldtekter i fjor. De samme imigrantene som oversvømmer USA med dop og elendighet.

Jeg bare venter på at USA skal plassere soldater på grensen til Mexico med ordre om å skyte alt som rører seg. De er i sin fulle rett til å gjøre det, alle land har rett til å beskytte sin grense. Å ta seg over en grense ulovlig er en meget alvorlig kriminell handling. Men ikke for hippiene, de mener at alle skal kunne gå over en grense når de vil, uten problemer. Forbannede idioter. Denne falske godheten kommer til å drepe oss alle til slutt. Man kan ikke støtte og hjelpe folk som prøver å ta seg ulovlig over en grense. Vil de inn i USA så må de søke om visum, akkurat som alle andre. Det nytter ikke å si at du har det så fælt hjemme så du bare går over den grensa og det må alle finne seg i. Det blir så godt den dagen USA plasserer soldater på grensen med klare ordre om å skyte. Da kan vi endelig bli ferdig med dette tullet. Hvor mange kommer til å prøve å snike seg over grensa hvis alle som prøvde før dem ble skutt 27 ganger i ansiktet? Ikke mange.

Ole Martin Skilleås sa...

Det er jo morsomt, da, at en annen ubetydelig liten nordmann i lille ubetydelige Norge hisser seg sånn opp over en ubetydelig liten nordmann i lille ubetydelige Norge og det han skriver om stakkars misforståtte Trump og alt hans vesen.

Om du bare brukte kreftene på å lese det jeg har skrevet, og ikke brukte så mye eder og galle på å kritisere noe jeg ikke har skrevet, så kunne jeg kanskje tatt dette alvorlig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...